Yeni
Loading...

GAZETECİ İBRAHİM GÜNDÜZ MADEN GERÇEKLERİNİ İFADE ETTİ

 

Salı akşamı saat. 20.30 da Gazeteci İbrahim GÜNDÜZ ’ün katılımıyla “Türkiye’de Madencilik Gerçeği” adlı söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Kazdağları Koruma Kardeşliği Derneği Başkanı Süheyla DOĞAN ve Füsrün KAYRA da yer aldı. İbrahim GÜNDÜZ konuşmasına Bayramiç’te yapılması planlanan maden bölgelerine yaptığı ziyaretten bahsetti. Kendilerini yapılacak olan maden sahasına almadıklarını ifade ederek: “Bakın arkadaşlar, bizi devletimizin arazisine, ormanına sokmadılar. Özel güvenlikler gelerek burası özel mülktür dedi. Bizi kendi ormanımıza dahi sokmadılar.” dedi.

BAYRAMİÇ NE GİBİ TEHLİKELERLE KARŞI KARŞIYA

İbrahim GÜNDÜZ, Bayramiç’in ne gibi maden tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade ederek benzer maden projelerinden örnek verdi. Artin’de de aynı maden şirketinin bulunduğunu ve Artvin’de açtığı felaketten örnek verdi. Bu maden şirketlerine karşı uyanık davranılmasının gerektiğine vurdu yaparak “Melek gibi vaatlerle sizlere masallar anlatacaklar. Keşke öyle olsa da masallar gerçek olsa. Ancak bu sadece bir uydurma, sakın inanmayın.” dedi. GÜNDÜZ, Bayramiç’te bir eko- kırımının yaşanacağını bahsederek; ormanların zarar göreceğini, ormanlarda bulunan hayvanların yok olacağını hatta ve hatta birkaç köyün haritadan dahi silineceğini söyledi.

Maden tehlikesinin bir felaket gibi geleceğinden bahsederek “Dağlarınız paramparça edilecek, ekosistem mahvolacak, altın aramak için kullanacakları kimyasalları topraklarınıza boca edecekler, altını aldıktan sonra da kalan yığınları çöp gibi ortada bırakacaklar. Orman ve su kaynaklarınızı tahrip edecekler.” dedi.

SANİYEDE 137 LİTRE SU TÜKETİMİ

Yaşanacak tehlikelerden bahseden GÜNDÜZ, konuyu su kaynaklarına getirdi. Erzurum’da yapılan madenden örnek vererek saniyede 137 litre su tüketileceğini söyledi. Suyun altın madenleri için olmazsa olmaz bir araç olduğunu da ifade ederek Bayramiç halkına şu soruyu sordu: “Sizin ne kadar suyunuz olabilir ki?”

Bölgede yapılacak olan madenlerin çevresinde bulunan köyleri ziyaret edip köylülerle konuşan Kazdağları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan söz aldı. “Birçok köyde hayvanlar için dahi su yok. Köylüler hayvanları için suyu tankerle Bayramiç Barajı’ndan getiriyor. Köylünün hali hazırda zaten suyu yok.” dedi.

AKBELEN ÖRNEĞİ VERİLDİ

Akbelen’de 4 köyün haritadan silindiğini ifade eden İbrahim GÜNDÜZ, madenlerin bölgeyi yaşanmaz hale getirdiğini söyledi. Maden projelerinin çevre için bir yıkım aracı olduğunu söyleyerek, maden projelerinden geriye terk edilmiş köylerin, açılmış kocaman bir maden çukurunun ve yok olmuş ormanlar kaldığını ifade etti. Maden şirtkerlerinin bölgede kalan köylülere hiçbir seçenek sunmadığını belirten Gündüz şunları söyledi: “Madenciler size yaşamak hiçbir şans bırakmayacak. Size ister kal ister git diyecekler. Ne yaparsanız yapın diyecekler.”

KAZDAĞLARI’NIN YÜZDE 79’U MADEN BÖLGESİ İLAN EDİLMİŞ

İbrahim GÜNDÜZ, karşı karşıya kalınan durum hakkında bilgi verdi. Kazdağları’nın yüzde 79’unun maden sahası ilan edildiğini bildirdi. Bu yüzdeliğin ne kadar büyük bir alana denk geldiğini söyleyerek endişelerini dile getirdi.

DİRENMEK ANAYASAL HAKKINIZDIR

Gazeteci İbrahim GÜNDÜZ, konuşmasının sonlarına doğru gelerek yaptıkları ve yapacakları mücadelenin bir anayasal hak olduğunu ifade etti. Kimsenin korkmaması gerektiğini söyledi. Özellikle yerel yönetimlerin (vali ve kaymakam olmak üzere) dağları ve köyleri koruması onların bir vazifesi olduğundan bahsetti. “Anayasada bulunan 56. Ve 169. Maddelerin gereğince bu toprakların korunması anayasal haktır, kimse korkuya kapılmasın biz burada anayasal mücadelemizi veriyoruz.” dedi.

Konuşmasının ardından Süheyla DOĞAN söz alarak Bayramiç’te süren mücadeleleri hakkında bilgi verdi. Yanıklar Köyü için doğru kararın alındığını bahsederek “ÇED ONAY RAPORU GEREKLİ DEĞİLDİR” ibaresini mahkeme sonucu değiştirdiklerini söyledi. Mücadelelerinin haklılığından bahsederek Bayramiç için her türlü mücadelenin verileceğini söyledi.








(kaynak ve fotoğraflar EA)
Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder