Yeni
Loading...

EKONOMİK ŞARTLAR İLÇEMİZDE DÜĞÜN SAYISINIDA DÜŞÜRDÜ


    Uzun zamandır düzelmeyen, aksine giderek daha da kötü bir hal alan ekonomik şartlar evlenmek isteyen genç çiftlerin de kabusu oldu. Hayatta kalmanın bile zorlaştığı bu dönemde evlilik hayali kuran çiftler, düğün ve ev masraflarının nasıl altından kalkacaklarını düşünüyor. Beyaz eşya, ev, mobilya, çeyiz gibi evlilik hazırlıklarının yanında düğün sırasında tutulacak yer, tutulacak müzisyen ekibi, aşçı ve yemek giderleri, tutulacak fotoğrafçı gibi kalemler evlenecek gençlerin en önemli masrafları içerisinde yer almakta. 

   Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2024 yılı itibari evlilik oranları ciddi şekilde azaldı. Bunun yanında evlilik yaşı kadınlarda da erkelerde de arttı. Yine TÜİK verilerine göre minimum bir düğün masrafı 600 bin lira olarak gösterildi. Bunun yanında diğer masraflarla ortalama bir düğün 800.000-1.200.000 lira arasında masraflara yol açıyor. Özellikle dar gelirli aileler çocuklarını nasıl evlendireceğini düşünürken, asgari ücretle çalışan gençlerin çoğu evlenmenin artık bir hayal olduğunu düşünüyor. 

     İlçemizde de düğün sayıları giderek azaldı. Geçen seneye göre evlilik oranında gözle görülür bir düşüş yaşandığı görülüyor. Geçen sene evlilik adayları düğün yerini yoğunluktan dolayı zar zor bulabiliyordu. Bir gecede üç hatta dört düğüne davetli olanlar, sıra sıra düğün geziyordu. Bu sene yapılan düğün sayıları o kadar azaldı ki sünnet düğünleri bile artık daha az yapılıyor. Bunun sebebi de net bir şekilde ekonomik kriz olarak düşünülüyor.

EVLİLİK SAYISI DÜŞTÜ BOŞANMA SAYISI ARTTI

Evlendikten sonra büyük borçlarla yuva kuran ve bu borçları ödemek için çalışan gençlerin bir diğer sorunu da geçimsizlik. Evlenen gençlerin çoğu 5 yıl içerisinde boşanıyor. TÜİK verilerine göre 2024 yılının boşanma verileri 2023 yılına göre %15 daha fazla. Boşanma sayısındaki ciddi artış, ülkenin nüfus artışına da sert bir darbe vuruyor. 

ALTIN FİYATLARI DAMAT TARAFINI HUZURSUZ EDİYOR

Altın fiyatlarına yapılan zamların ardından özellikle birçok damat adayı, gelin tarafının isteklerini karşılamakta zorluk çekiyor. İlçemizde de özellikle bazı düğünlerde gelinin kollarındaki altınlar o kadar fazla oluyor ki gelinler, kollarını zor kaldırıyor. Gösteriş ve şatafat isteyen gelin tarafının istekleri, damat tarafını kara kara düşünmeye itiyor. Evlenen gençler, dünya evine yüksek borçlarla giriyor.

UYDURULAN ÇÖZÜMLER YETERSİZ KALIYOR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın evlilik oranlarını arttırmak için bulduğu çözümler ise pek bir  işe yaramıyor. Evlenecek genç çiftlere 2 yıl geri ödemesiz ve faizsiz 150.000 lira kredi desteği verilse de diğer düğün harcamalarının yanında 150.000 lira ise devenin yanında pire gibi kalıyor. Bunun yanında evlenmeden önce ve evlendikten sonra da psikolojik destek sunan bakanlık çalışmaları evlilik oranlarını arttıramıyor.

Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder