Yeni
Loading...

BARAJ SUYUNUN ÇEKİLMESİYLE ANTİK ŞEHİR BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

ERDEM AVŞAR 

   Bayramiç Barajı’nın suyunun azalması ile birlikte güncel su miktarı %45 seviyesine geriledi. Barajda suyun azalması ile birlikte baraj yapılmadan önceki eski asfalt yol gün yüzüne çıktı. Su krizi korkusu akıllara gelirken gazetemizin bir önceki sayısında yaptığımız manşet haberde yetkiliklerden alınan bilgiye göre böyle bir sorunun yaşanmayacağı açıklandı. Baraj suyunun azalması ile birlikte yalnızca eski yol değil Bayramiç’in önemli tarihi eserlerinden biri de gün yüzüne çıktı. Baraj alanının içinde kalan Aşağı Skepsis Antik Şehri’ne ait antik hamam da görülür şekilde açığa çıktı. Bayramiç’in önemli tarihi dokularından biri olan hamam, yalnızca su seviyesinin çok gerilediği zamanlarda ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz senelerde ilçe genelinde su krizi yaşandığında da antik hamam yeniden ortaya çıkmıştı. Skepsis Antik Şehri’nin önemli toplumsal yapılarından biri olan hamamın aynı zamanda yakınında da bir Şapel (Hristiyanların Kutsal Dini Merkezi) de yapılan kazılarda bulundu. Bayramiç’in antik tarihi hakkında araştırma içerisinde olan Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Erdem AVŞAR, antik hamam ve kilise hakkında gazetemize bilgi verdi.

HAMAM VE ŞAPELİN ÖNEMİ NEYDİ?

   Erdem AVŞAR hamam kalıntılarının baraj havzasında uzaktan bile gözle görülebileceğini ifade etti. Çıplak gözle dahi yüksek bir yerden bakıldığında kalıntıların rahatlıkla görülebileceğini belirten AVŞAR şunları söyledi: “Burası gerek Bayramiç için gerek Antik dünya için çok önemli bir noktaydı. 1995 Yılında yapılan kurtarma kazılarında birçok eser çıkarılsa da tahminlere göre toprağın altında halen bir dünya kalıntı duruyor. Buradaki son akademik inceleme 1995-1999 yılı arasında, baraj yapılmadan önce yapılmış. Yapan kişi de Bayramiçli bir Arkeolog, Cevat Başaran. Cevat Hoca, elinden geleni yapsa da kendisine tanınan sürede ne kurtarabiliyorsa kurtarabilmiş. Buradaki hamam ve şapelin yanında batıya doğru giden su künkleri de bulunmuş. Bu su künkleri ile döneminin mühendis ve mimarları hamam için Külcüler’den sıcak su getirmişler. Bir de hamamın yakınlarında bir fırın bulunmuş. Bunların haricinde yapılan kurtarma kazılarında bir gravür ve antik Bizans paraları elde edilmiş. Bu bölge dönemi için uzun bir zaman dini merkez konumundaymış. Milattan sonra 4. yüzyılda özellikle en aktif dönemlerini yaşarken milattan sonra 8. yüzyıla gelindiğinde bu önemini de yitirmiş.”

SKEPSİS NE İFADE EDİYOR?

   Şehrin önemini vurgulayan Erdem AVŞAR şunları ekledi: “Antik Çağ için Troas(Hisarlık) yani Çanakkale bölgesi önem arz eden bir bölgeydi. Truva’ya akan Skamandros Nehri (Menderes) hem bu antik şehirleri etkiliyordu hem de tarıma destek veriyordu. Antik Çağ’da Bayramiç’te olsaydık muhtemelen Kebrene ya da Skepsis Şehirlerinin bir bireyi olurduk. Skamandros Nehri dönemi için o kadar önemliymiş ki zamanında Kebrene ve Skepsis Şehirleri’nin siyasi sınırlarını nehir belirliyormuş. Özellikle Skepsis, bu bölgenin kilit noktasıymış. Bugün bir çoğumuz buraları define noktaları olarak bilip umursamıyoruz. Ancak burası tarihimizin önemli noktalarından biri. Bu topraklarda birçok savaş medyana gelmiş. Peloponez Savaşı sırasında Atina ve Sparta şehirleri arasında yaşanan savaş buraya kadar gelmiş. Çünkü Kebrene ve Skepsis halkı Atina’yı savaşta desteklemişler. Sparta orduları mesela iki şehri de ele geçirmiş. Persler, Yunanlılar buralarda iktidar mücadelesi vermişler. Ardından Bergama Krallığı buraları elinde tutmuş. Bergama’nın ardından Bizans, buralara gelmiş. Skepsis Şehri’ne ait Hamam, özellikle Bizans Dönemi’nde tamir edilip kullanılmaya başlanmış. Roma ve Bizans etkisinin özellikle görüldüğü şehir, birçok dini, zaman içinde yaşamış. Hristiyanlığın Roma’da devlet dini olana kadar burada paganların yaşadığı şehir, Bizans dönemi ile önemli bir dini noktaya evrilmiş. Bugün bu tarihi kalıntıların, antik şehir ve yapıların bilinmesi ve korunması gerekiyor. Bayramiç bu konuda çok şanslı, birçok antik şehir ve yapıya sahip. Buralar korunmazsa çok büyük bir tarihi eser kaybı yaşayacağız.” diyerek endişelerini dile getirdi.”












Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder