Yeni
Loading...

BAYRAMİÇ BEYAZI EKONOMİYE CAN VERECEK




 İlçemizin Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşaret tesciline sahip nektarini ’Bayramiç beyazı’ ekonomik değeriyle üreticisinin yüzünü güldürüyor. Bayram sonrası hasadına başlanan kendisine has aroması ve lezzetini Kazdağları’ndan alan Bayramiç beyazı, tüccarlar tarafından kalitesine göre üreticiden kilosu 40 ile 50 liradan alınıyor.

     Mitolojik adı ’İda’ olan Kazdağları’nın kuzey yamaçlarındaki İlçemizde yetişen nektarin, Bayramiç Ziraat Odası’nın Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvuru ile 2013 yılında ’Bayramiç beyazı’ adıyla Coğrafi İşaret tescili aldı. 2016 yılında Bayramiç beyazının 4 çeşit fidan tescili gerçekleştirildi. Bayramiç beyazı, 5 yıl önce Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline kavuştu. Bayramiç beyazı, Türkiye’nin Avrupa’daki tescilli 7’nci ürünü oldu.Kazdağları’nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli ’Bayramiç beyazı’, erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde hasat ediliyor. Rengi, tadı, kokusu ve aroması ile dikkat çeken ürün, diğer nektarin çeşitlerine göre de daha uzun süre dayanıyor. İhraç edildiği gibi Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlerdeki hallere gönderilen ürün tüketicilerin sofralarına ulaştırılıyor. Bayramiç beyazının bu kadar lezzetli olmasının sebebini de anlatan Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, “Kazdağları’nın havası, toprağı ve suyuyla üretilen ve hasat edilen bu ürünlerimiz hoş kokusu, lezzeti, aromasıyla ağızda güzel bir tat bırakmaktadır. Bu ürünün tadına bakan, yiyen her insan Bayramiç beyazını aramaktadır. Her yıl üretimin artmasıyla, talep de artmaktadır. Yurt dışında Almanya, İngiltere, Rusya’ya gönderilmektedir. İç pazarda ise İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya olmak üzere büyük illerimize de Bayramiç beyazı gitmektedir” diye konuştu.

      Bayramiç beyazı üreticisi Umutcan Meyvecilik sahibi Muharrem AFACAN, “ Hasat dönemi başladı. Şu anda hasat döneminden memnunum. Eğer ihracat olursa beklentilerimiz daha fazla olacak. Şu andaki hasat döneminden memnunuz.Geçen yıla nazaran bu yıl fiyatlar daha iyi. Geçen yıl fiyatlar 25 ile 35  lira arasındaydı, bu yıl ise fiyatlar 40 ile 50 lira arasında satılıyor" şeklinde konuştu.

Google Plus'da Paylaş

BENZER YAZILAR

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder