Türkiye’de özellikle pandemi sonrasında başlayan ilaç krizi, iyice patlak verdi. Özellikle eczacılar tarafından konu haftalardır gündeme getirilirken, Çanakkale Eczacı Odası tarafından bilgilendirme yapıldı. Oda tarafından yapılan duyuruda, “İlaç yok” ifadesi kullanılırken, bu cümle bile yaşanan krizin derinliğini gözler önüne serdi.
Türkiye uzun bir süredir ilaç tedariği noktasında sıkıntı yaşıyor. Bayramiç’de de artık eczanelerde muadil ilaç dönemi başlarken, bu durum özellikle hastaları zorda bırakıyor. Çanakkale Eczacı Odası tarafından yaşanan kriz ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu. “Değerli halkımız!” cümlesi ile başlayan bilgilendirmede, “Değerli halkımız, size ilaç bulmakta zorlanıyoruz. İlaç yok. Çünkü firmalar yeterli ilaç gönderemiyor. İlaç yokluklarının sorumlusu eczacınız değildir. Anlayışınız ve desteğiniz için teşekkür ederiz” ifadeleri yer aldı.
Ağrı kesici ve ateş düşürücülerden, kanser gibi hayati önem taşıyan hastalıkların ilaçları piyasada bulunamıyor. Salgın hastalıkların arttığı bu günlerde ilaçlarını bulamayan hastalar, eczane eczane gezmek zorunda kalıyor. Piyasada ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotik, tansiyon, kanser, kan sulandırıcı gibi pek çok ilaç bulunamıyor. Eczacılar ve hekimler, hastaların sorun yaşadığını belirterek, yetkililerin bir an önce gereken adımları atması ve kangrenleşen bu sorunu çözmesi gerektiğini söylüyor.
Dövizdeki artış ve ilaç kur fiyatının sabitlenmesi, pek çok ithal firmanın Türkiye’ye ilaç vermek istememesi, hammaddede dışa bağımlı olmamız, ilaç fiyat kararnamesi gibi pek çok etken ilaçların piyasada bulunamaması nedenleri arasında.
HİZMET VEREMİYORUZ
İlaç sorununun devam ettiğini söyleyen Bayramiçli Eczacılar, “Özellikle nöbetlerde çok büyük zorluklar çekiyoruz. Çok fazla yazılan ve her zaman elimizde bolca bulunan antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücü gibi ilaçları temin etmekte zorlanıyoruz, çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Gün içinde de sorunlar yaşıyoruz ama en azından hastaların seçeneği var. Ama nöbetçi eczanelerde hasta ilaçlarını bulamayınca sorunu daha çok hissediyor. Mevsimsel olarak da grip gibi salgınların artığı dönemdeyiz. İhtiyaç duyulan basit antibiyotikler, ateş düşürücü, ağrı kesiciler acilen piyasaya verilmeli. Çünkü hizmet veremiyoruz. İlaç ekonomik sebeplerden üretilmiyor ve hastaya da şu an da ulaştırılmıyor. Bu durum nöbetlerde büyük bir hasta yoğunluğu oluşturuyor. Hastalar, eczane eczane ilaç arıyor. Biz eczacılar olarak her zaman nöbete hazırlıklı gireriz. Nöbetlerde normalde elimizde daha fazla ilaç temin ederiz ki hastalar nöbetlerde sorun yaşamasın. Şuan da biz nöbet hazırlığı yaparken aldığımız ilaçları depolardan alamıyoruz, hastalara da ilaçlarını veremiyoruz"dediler.
Diğer yandan ilaç fiyatlarında dün yapılan güncellemeyle beraber %37 zam oranının ilaç fiyatlarına yansıdığını belirten eczacılar bu zam oranının birçok ilaçta çok daha fazla olduğunu ifade ederek, en basitinden Gripin ilacının 3,5 liradan dün itibari ile 14 liraya yükseldiğini ifade ettiler.
0 yorum :
Yorum Gönder