Bir köylü açlık grevine başladı, “kendimi yakacağım” dedi
Bayramiç'in Kurşunlu köyünde açılması planlanan feldspat madeni köylülerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Kurşunlu Köyü'nde çadır kurma eylemi başlatan köy sakinleri, “Çadırını al, gel” kampanyası başlattı. Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü, sigortasız ve ehliyetsiz işçi çalıştırdığı gerekçesi ile savcılığa şikayet edilirken, köylerindeki doğa talanı tepki gösteren bir köylü açlık grevine başlayarak, 7 Kasım tarihine kadar sorun çözülmezse kendini yakacağını duyurdu.
Zafer Madenciliğe ait olduğu öğrenilen, Bayramiç Kurşunlu'daki feldspat madeni çalışmaları köylüyü hem tedirgin ediyor, hem de tepkisini çekiyor. Geçtiğimiz günlerde köylerinin yaklaşık 100 metre yakınındaki ağaçların kesilmeye başlaması ile tepkilerini dile getirmeye başlayan kent gündemine gelen, madenciye karşı “duran köy” eylemi ile ulusal medyanın ilgi odağı olan köy halkı direnmeye devam ediyor. Heyelan bölgesindeki ağaçların kesilmesine tepki gösteren köy halkı, hayati tehlikelerinin olduğunu belirtmiş, yaşadıkları doğal yaşam alanlarının madencilik faaliyeti ile yok edilmesine izin verilmemesini istemişlerdi. Kurşunlu halkı, şimdi köyün birçok noktasına pankart asarak, madenciliğe karşı direnmeye devam ediyor. Hafta sonu da Kurşunlu halkı için oldukça yoğun geçti. Savcılığa şikayette bulunan köy halkı, çadır kurma eylemi ve açlık grevi başlattı. Seslerini tüm yurda duyurmak ve madenciliğe karşı mücadelelerine destek aramak için çalışmalarını sürdürüyor.
Daniş nerede?
Bayramiç Orman İşletmesi'nin yol açımı için işaretlenmiş 760 ağacın, maden sahası için de yaklaşık 3 bin ağacın kesileceğini beyan ettiğini dile getiren Kurşunlu halkı, bu kararların altında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun imzasının olduğunu söylediler. AKP'nin Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş'in “Bayramiç'te bir dal bile kesilmesine izin vermeyiz” açıklamasını hatırlatarak, AKP'li vekilin Bayramiç'e sahip çıkmasını istediler. “Sayın vekil bir dal kestirmem diyor ama bizim ağaçlarımız madencilik için katlediliyor” dediler.
“Çadırını al, Kurşunlu'ya gel”
Kurşunlulular, başta sosyal medyada, facebook ve twiter isimli sosyal paylaşım sitelerinden bir kampanyaya başladı. “Kaz Dağları'nda Kurşunlu Köyü'nde çadır kampı kampanyasına başlıyoruz. Köy ekmeği, peynir, köyde üretilen erzaklar bizden, çadırını al gel” içeriği ile başlayan kampanya için ilk çadır hafta sonu kuruldu. Yurt genelindeki bütün çevre gönüllüsü aktivistlerin davet edilmeye başlandığı kampanyanın ileriki günlerde adından sıkça söz ettireceği tahmin ediliyor.
Suç duyurusunda bulunuldu
Kurşunlu Muhtarı Muharrem Gürel, geçtiğimiz Cuma günü Bayramiç Cumhuriyet Savcılığı'na giderek Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu. Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Killik Tepe mevkiinde ağaç kesim işinde ehliyetsiz ve sigortasız işçilerin çalıştırıldığına şikâyette bulunan Kurşunlu köyü muhtarı Muharrem Gürel, “Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaç kesim işinde ehliyetsiz ve sigortasız işçilerin çalıştırıldığına dair elimize gelen video cdsini vererek suç duyurusunda bulunduk” dedi. Günel dilekçesinde “Bayramiç Savcılık Makamına. Çanakkale ili Bayramiç ilçesi Kurşunlu köyü Killik Tepe mevkiinde açılmak istenilen maden ocağı için yol açma çalışması nedeniyle, Bayramiç Orman İşletmesi tarafından yapılan ağaç kesim işinde ehliyetsiz ve sigortasız işçilerin çalıştırıldığına dair elimize ulaşan video cd'sini makamınıza iletiyoruz. gereğinin yapılmasını arz ederiz. Kurşunlu Köyü muhtarlığı” ifadelerini kullandı.
Yaşamı ve doğası için açlık grevinde
Öte yandan köy sakinlerinden Bülent Behçet Özüren isimli vatandaş, çadır kurarak açlık grevi eylemine başladı. Sürekli kurduğu çadırda kalan ve açlık grevine başlayan Özüren, “Kamuoyunun dikkatine” başlıklı bir mektup kaleme alarak herkesi Kurşunlu halkı ile dayanışmaya çağırdı. Özüren, mektubunda “Kamuoyu'nun dikkatine. Çanakkale ili Bayramiç ilçesi Kurşunlu köyü Killik Tepe mevkiinde Anayasa'nın bizlere hak tanıdığı sağlıklı, temiz bir çevrede huzurlu yaşama hakkımızı geri istiyoruz. Bu hakkımızı geri kazanabilmek adına başlattığım açlık grevinin 3'üncü günündeyim. Köyümüzün tam ortasında maden ocağı kurularak, parçalanan kayaların gürültüsü ve havaya dağılan bembeyaz toz bulutunun içinde bizleri yaşamaya mahkum eden ve 'ÇED (çevresel etki değerlendirmesi) gerekli değildir' diyerek, 'çevrede etkilenecek varlık yoktur' kararı verip 3 bin ağacın kesilmesini emreden, bizim adımıza bizi temsil eden yöneticilerimizden birisi, bizi muhatap alıp derdimize çare bulmak amacıyla köyümüze gelmezse; 7 Kasım tarihinde maden ocağına izin verilen alanda kendimi yakarak sesimizi duyurmaya çalışacağımı kamuoyuna saygılarımla duyururum” dedi.
Kaynak : canakkaleolay.com
0 yorum :
Yorum Gönder